Joannes Godefridus Clothildis (Jan, Jean) Sleebus

M, #74, °. 12 januari 1886, +. 14 mei 1955

Familie: Maria Josephina Sidonia Helena (Hélène) Maes °. 10 Mei 1890, +. 9 Jan 1964

  • Biografie*: Joannes (Jean)
    Opmerking: de grootmoeders van zijn ouders waren de zusters Maria Theresia Boeykens en Anna Maria Boeykens zie bij Franciscus Sleebus #76
    Leuven
    Studeerde in Leuven, waar hij ook deelnam aan de vlaamse beweging. Volgde na zijn studies nog een specifieke opleiding als genycoloog aan het beroemde ziekenhuis in Parijs. Verbleef daar in het Hotel Odeon, rechts van het odeotheater als men er voor staat samen met een "compagnon" (kaart Helene Maes voorjaar 1912)
    Ernest Claes kend hem vrij goed. Ref. Mietje Sleebus. "Na de WOII was Ernest Claes door het Davidsfonds uitgenodigd in Rumbeke en overnachtte er bij Mietje Sleebus x Louis Spincemaille. Hij brak algauw het ijs door te zeggen dat ze niet zo vormelijk moesten doen want dat hij haar vader zeer goed gekend had in Leuven". Geneesheer te Evere.
    Zijn moeder, maar ook haar zus Coleta hebben zich over hem ontfermd. Daardoor werd Coleta Peter van zijn zoon Fernand Sleebus, daar zijn moeder toen al gestorven was. Toen Colette stierf werd ze vervangen door Maria Corluy (Mietje Corluy) van de familie Maes. Daar ze altijd in het zwart gekleed was werd ze door Joris Sleebus ook de zwarte tante Miet genoemd om het onderscheid te maken met met tante Mietje van Rumbeke Jules Weyns de zoon van Coleta werd vervolgens peter van Mietje Sleebus.
    Hij trouwde voor de wet op 11 juni 1912 in Puuurs en voor de kerk op 18 juni in Eikevliet omdat dit de huwelijksdatum was van zijn schoonouders, die toen 25 jaar getrouwd waren. Het ging dabn ook in een dubbele stoet naar de St Amands kerk van Eikevliet. Hij oefende zijn praktijk uit van arts eerst uit bij zijn schoonouders.
    Vergaderde na zijn studietijd regelmatig op zondagvoormiddag met Ernest Claes en Jan Grauls in de Jacqmainlaan thv de Standaard boekhandel. Zeker tot in 1932 toen Mietje Sleebus op pensionaat ging. Wanneer dit begon is niet duidelijk (mededeling Mietje Sleebus, 20/08/2005)

    Huw 1912
    Kinderen: detweede voornamen in het trouwboekje zouden wijzigingen vertonenn in volgorde en namen met deze die we hier staan hebben ( doopnamen). Dit zou kunnne wijzen op een tussentijdse wijziging van peters en meters

    Oefende zijn praktijk eerst uit in Puurs bij zijn schoonouders, maar verhuisde rond 1915 naar Brusse omdat hij in conflict kwam met zijn schoonvader die het niet kon appreciëren dat zijn bureau volgens hem alttijd overhoop lag. Woonde tussen 1915 en 1925 in de Hendrik van Hammestraat 94 (rue Henri van Hamme). Dit huis werd afgebroken en samen met nr 96 een nieuw pand gezet na 20 mei 2019 (https://openpermits.brussels/nl/_PU/672036). Links en rechts daarvan vindt men nog de oude gebouwen nrs 108 tot 100 en nrs 92 tot 88. Op een oude foto zijn deze 12 huizen nog te zien: de dakkapel werd wel overal weggedaan, naargelang het huis zijn de bogen of de ijzeren balken boven de vensters behouden gebleven en ook de originele balustrdes zijn nog aanwezig. Onder de dakgoten is nog heden duidelijk de stenen versierinng te zien. Ze woonden in het 9de huis van links en en het 4de huis van af rechts geteld. Voor zover zichtbaar op deze oude foto was het een huis met bogen boven de vensters en de deur.
    ref; https://www.vecu.be/afmetingen.php?typeart=C&pays=B&prov=BC&localitenl=Evere&numart=1256
    Hendrik Van Hammestraat88_92Google Maps2022.pdf
    Hendrik Van Hammestraat110_106Google Maps2022.pdf
    Hendrik Van Hammestraat106_100Google Maps2022.pdf
    postkaartafbeelding in vergroot A4 formaat aangekocht (farde Sleebus grote doc). UItgever van deze postkaart: H. Van Dyck-Stiens, Evere. Verdere gegevens over deze uitgever hebben we echter niet gevonden.

    Kinderen
    1920° Mietje Sleebus

    (ref Miteje Sleebus).
    Als Poeke en Moeke (har ouders) getrouwd zijn (voor de kerk, 18 juni 1912) zijn ze gaan overnachten in Brussel Albert Palace (Rogierplein), daarna doorgereisd naar Gorges du Tarn (dép. Tarn et Garonne) Moeke droeg lange witte kanten handschoenen, de zon had al de tekeningen op haar armen gebrand.
    De zelfde dag van hun huwelijk vierden bonne Mama en Bonpapa ( haar ouders) hun 25° huwelijksverjaardag (De valencienneskant die Bonmama droeg is nu bij Geert. Ze gingen te voet in stoet van hun woning op de Eiksen Kouter 52 Eikevliet naar de kerk. 'tWas 2 dagen feest en iedereen bleef slapen: de dames in huis en de nonkels op de 2 grote graanzolders.
    Vacantie in Eikevliet was steeds een groot feest , zeker om de goedheid en vriendelikheid van Bonneke. EEn niet opvallende verschijning voor ons kinderen, maar bezorg om onze mooie vacantie. Altijd bereid om ons te helpen en om goed te zijn voor ons. "Bonneke nog 4 boterhammen met 45 stukken kaaas". "k heb haar nooit neen horen zeggen. Echt een zorgzame oma voor haar kleinkinderen.
    Bonneke en Bonpapa kwamen in 1930? in Evere wonen omdat Bonpapa leed aan een hartziekte. Ik denk dat hij er erg onder geleden heeft om Eikevliet te moeten verlaten: de prachtige meubelen in de chinese en witte salon, de perkamenten boeken etc allesmaal naar de antiquair. Het huis werd gekocht door de gebuur de brouwerij Geniets. Nu is het bewoond (en fel veranderd zodat het veel praktischer werd maar zijn oude charme - art nouveau - verloor) dooor Dr U. Geniets-Van Bogaert. De Dr is overleden en ik ben er binnen geweetstop 3 okt 1997 ( bij een verjaardagsfeest van Nonkel Bob- 75 jaar- in Eykerhof diner (Spuystr 21 -2680 Eikevliet -Bornem tel 03/8890718) en wandeling in Eikevliet en Buitenland en Notelaar aan 't Scheld).
    Bonneke verliet haar huis met veel plezier: "Dag huis waar ik zo gewerkt heb!". In ieder geval hebben we aan haar in Evere heel veel plezier beleefd omdat ze zo ongeloofkijk guitig was. Toen ze in Evere was, haar kamer op het 1ste verdiep en Bob beneden op de kar aan 't werken was onder haar venster, ging ze stil in de badkamer een glas water halen en het pardoes op Bob. En plezier dat ze had
    Ik herinner me haar als een heel voorname vrouw - heel fier - altijd lang gekleed (haar mooiste kleren waren de naden niet aaneen genaaid of gestikt - wel aaneengezte met points caklirs). 's Zondags kwamze in groot ornaat fier en aristocratisch de eetplaats binnen gestapt. een prachtige verschijning. Elke dag zolang als 't kon, 's morgens naar de mis over die gevaarlijke Haachtse steenweg : "Ze zullen wel oppassen als ze me zien". En haar laattse jaren altijd maar kousen stoppen en zei ze soms: 't is af en toe wat eentonig. Hoeveel handschoenen en kousen heeft ze niet vooor ons gebreid?
    Egied kreeg van haar na zijn 1° jaar geneeskunde een caoutchou cano op een houten plooibaar geraamte. We hebben er de Schelde Maas- Leie- Boudewijnkanaal- Rupel- Willebroekvaart en zoveel meer mee afgevaren en in de tent geslapen- ook op de eilandjes in de Maas (waar een waterrat ons brood had opgegeten terwijl we sliepen) of in de duinen aan de oude lichttoren in Oostende op het militair domein waar we 's morgens gewekt werden door de soldaten op oefening - gaan slapen bij Lieve Standaard in Maldegem - op de hoeve van piloot Colruyt (de eerste vluchten naar Congo) - bij Anna Lambrecht in Wielsbeke enz.
    Voor inlichtingen over Hingene en Puurs : de Casteleyn, Kring voor Kunst en Heemkunde van Hingene vzw, Wolfgng d'Ursel straat 5, 2880 Hingene, tel 03/8890843.

    Link brouwerij Moortgat.
    Zijn nicht Joanna Elisabeth van Ranst (#7248) trouwde met Louis Moortgat, Brouwer te Steenhuffel enbroer van Leonard Moortgat, stichter van de brouwerij Moortgat. Hun Brouwactiviteit was in hetbegin maar een seizoensgebondenactiviteit naast de landbouw. zie info bij eonard Moortgat (#27056).
    Link Brouwerij Pam, Steenhuffel
    Een andere nicht Janna Carolina Van Ranst (#7241), zus van de vorige trouwde met Fideel De Mesmaecker, eigenaar van de brouwerij "Den Hoorn" in Steenhuffel, waaruit later het "Palm" bier. In 2016 wordt de brouwerij verkocht aan de Nederlandse brouwersfamilie Swinkels.
  • Residentie*: Joannes Godefridus Clothildis (Jan, Jean) Sleebus en Maria Josephina Sidonia Helena (Hélène) Maes woonden op 9 april 1914 Evere, Bra, B.

Maria Josephina Sidonia Helena (Hélène) Maes

V, #75, °. 10 mei 1890, +. 9 januari 1964

Familie: Joannes Godefridus Clothildis (Jan, Jean) Sleebus °. 12 Jan 1886, +. 14 Mei 1955

  • Biografie*: Roepnaam:Hélène.

    Geboren in Hingene ging ze voor het middelbaar naar het franstalig "pensionnat de Sainte Marie" in Quiévrain (grens Frankrijk vanuit Bergen). We vonden 2 postkaarten van dat pensionnaat. De eerste van het jubileum van van het pensionaat op 13 juni 1904. Daar staan 15 meisjes op met hun miziekinstrumenten. Een draagt de vlag met het jaar 1904 en een heeft de dirigentenstok. Volgens Joris is Hélène 4de van rechts.Ze was toen 14 jaar. Helemaal links gedeeltelijk onder de bladeren zitten een viertal zusters.
    Een 2de postkaart (met de leerlingen van het pensionnaat in de tuin van het pensionnaat), zonder datum maar waarschijnlijk ook uit die tijd vermeldt het adres van de afzender Pensionnat Ste Marie Grand rue 13, Quiévrain, dus gelegen naast de nr 9
    Op een 5 km van Quiévrain vind je echter ook het grotere "pensionnat St Bernard", wat ook een mogelijkheid is, maar dat pensionnat werd slechts in 1904 door de zusters Bernardinen, die uit frankrijk kwamen, geopend en hield in 1942 op te bestaan. Tenzij Hélène slechts op 14 jaar enkele jaren naar het middelbaar zou dit ook een mogelijkheid zijn. Het atheneum was al van 1853 een jongensschool met pensionnat
    ref
    00075An1904Jun13PensionJUbilQuievrain.png
    LesSoeursSteMarieNamurQuiévrain(1847).pdf
    LesSoeursSteMarieQuiévrain.docx
    QuiévrainAthRoyal150ans.pdf

    Achille, de jongere broer van Hélène. Als hij stout was moest hij van zijn vader zonder eten naar bed. Maar Hélène Maes bracht dan stiekem wel iets naar jong broertje. Hij had een drogisterie in Brussel en was getrouwd met een zekere Emilienne, waarvan hij een kind had geboren in dezelfde maand als Geert Spincemaille, het kleinkind van zijn zus.

    Haar zoontje Willy Sleebus heeft 1 dag geleefd. De gemeentedokter kwam te laat om een levend kind te zien en wilde het niet inschrijven in het geboorteregister, omdat hij als franstalige oudere dokter een meningsveschil had met de vader Jan Sleebus, die later zelf gemeentedokter werd.
    ---
    Pensionnat St Bernard
    Les origines du bâtiment remontent à 1904, année au cours de laquelle une communauté de Bernardines Françaises s'y établit et y exploita jusqu'en 1942 le Pensionnat Saint Bernard pour Jeunes filles ;
    C'est suite à l'arrêt d'expulsion des congrégations religieuses de France que les Dames Religieuses Bernardines d'Esquermes-Lez-Lille viennent se réfugier à Audregnies. Elles prennent possession de l'ancienne ferme Leroy dont la maison ne peut suffire à recevoir les nombreux élèves qui les accompagnent: les Dames Bernardines voulaient en effet continuer l'oeuvre de l'enseignement religieux des jeunes filles: c'était l'un des buts de leur congrégation.
    Aussi doit-on faire des travaux d'agrandissement importants, auxquels bon nombre d'ouvriers de la région des Hauts-Pays participera.
    En Octobre 1903, les Dames Bernardines s'installent dans une chapelle provisoire en attendant la fin de la construction d'un nouveau bâtiment.
    Le 21 mars 1904, la pose de la première pierre du futur Pensionnat Saint Bernard a lieu en présence du Chanoine MARGERIN, Aumônier des Dames Bernardines, du Doyen de Dour, de l'Abbé SOUDAN, Curé d'Audregnies, de Mr Raymong GLINEUR, Bourgmestre d'Audregnies, et de plusieurs notables de la paroisse. Les travaux s'achèvent le 14 mai 1905

    Dans ce nouveau bâtiment qui bénéficie de tout le confort moderne de l'époque, les Dames Bernardines pouvaient accueillir de 60 à 80 jeunes filles de la bourgeoisie et de l'aristocratie française, afin de leur dispenser un enseignement religieux.
    A la bonne saison, on pouvait voir le long cortège des jeunes pensionnaires en uniforme traverser le village.
    En 1914, les Bernardines aménagent une partie du pensionnat en hôpital militaire pour soigner les 180 blessés de la bataille d'Audregnies.
    En 1925, elles fondent une blibliothèque publique ouverte le dimanche.
    Les Dames Bernardines (qui laisseront leur nom au Chemin des Nonettes) quittent Audregnies en 1940, et sont remplacées dès 1942 par les Soeurs Salésiennes de Don Bosco.
    Le pensionnat accueillera certaines jeunes filles d'Audregnies, mais aussi des enfants des villes de la région envoyés par le Secours d'Hiver.
    En 1945, une communauté laîque d'infirmières arrive de Flandre, afin d'assurer des soins à domicile.
    ...
    Anciens bâtiments démolis et remplacé par le foyer Notre Dame de Paix en 1988
    ref: http://www.foyernotredamedepaix.be/NDPHisto.html.
  • Residentie*: Maria Josephina Sidonia Helena (Hélène) Maes en Joannes Godefridus Clothildis (Jan, Jean) Sleebus woonden op 9 april 1914 Evere, Bra, B.

Franciscus Sleebus

M, #76, °. 12 februari 1835, +. 13 maart 1917

Familie: Louisa Maria Ludovica Meremans °. 24 Nov 1844, +. 5 Jun 1910

  • Biografie*: Franciscus:
    was de jongste van een gezin van 10 kinderen en geboren een maand voor zijn een jaar jonger broertje stierf. Hij zal dan ook wel de oogappel geweest zijn van zijn moeder en zijn 2 oudere zussen Amalia (‘1822) en Maria Josepha (‘1829) die thuis bleven.
    Toen zijn vader in 1860 stierf was hij 25 jaar oud. Zijn oudere broer Joh. Godefridus trouwde een jaar later. Hij bleef thuis met zijn moeder en de 2 oudere zussen. In 1872 sterft zijn moeder.

    1880 x Louisa Merremens
    En het is slechts in 1880 dat hij op 45 jarige leeftijd trouwt met de 36 jarige Louisa Meremans.
    Er waren nogal wat familiebanden tussen de 2 families wat waarschijnlijk het huwelijk van de wat oudere trouwers in de hand heeft gewerkt:
    Maria theresia Boeykens de grootmoeder van Franciscus Sleebus was de zuster van Anna Maria Boeykens een grootmoeder van Louisa Merremens. Daarbij komt dat de 2de man van M. T Boeykens de broer was van Anna Maria De Raedt de andere grootmoeder van L Merremans. Maar hun grootouders en ook hun ouders waren al gestorven toen ze trouwden in 1880 het jaar nadat ook de vader van Louise Meremans stierf, waarna ze bij Franciscus terecht kwam.

    In 1886 6 jaar later krijgen ze hun enig kind Joannes. Joannes zal dus opgroeien tussen zijn 2 oude tantes en ook zijn vader al 51 jaar bij zijn geboorte en zijn moeder 42. De kinderen van zijn nonkel Joh. Godefridus waren toen al rond de 20 jaar en begonnen ook kinderen te krijgen zodat er geen leeftijdsgenoten in de directe familie waren. Hij had klaarblijkelijk meer contact met zijn tante Coleta Meremans en haar kinderen. Men ziet dat terug in de namen van de peters en de meters van zijn kinderen.

Louisa Maria Ludovica Meremans

V, #77, °. 24 november 1844, +. 5 juni 1910

Familie: Franciscus Sleebus °. 12 Feb 1835, +. 13 Maa 1917

Franciscus Emericus (Frans) Maes

M, #78, °. 7 januari 1861, +. 6 december 1933

Familie: Josephina Ludovica Philomena (Joske) Marnef °. 22 Dec 1856, +. 26 Mei 1938

  • Biografie*: Franciscus: koopman in granen (1890, 1894),
    Zoutziederij
    had ook een zoutziederij, die van zij schoonouders kwam, gelegen aan de linkeroever van de Vliet in de Constant Marnefstraatr, aan de Slijkhoek naast de brouwerij "In Roomen" (nr3), maar nog in Bornem. Een aanvraag hiervoor door Jozef (Egidius Josephus Marnef werd op 9 juli 1860 door de gemeenteraad besproken. Maria Theresia Mortelmans, eigenares van de brouwerij en café Roomen die er naast lag maakte met haar kinderen bezwaar. Zijn schoonzoon Frans Maes x Joepha Marnef nam de zaak over, die ze verkocht op 15 dec 1910 aan Armand De Groot, die ze in 1923 doorverkocht aan Jozef Mertensmaar.
    Reeds voor de WO I verhuisde hij over de brug en kwam in Puurs terecht op den Eiksen Amer, waar het iets minder overstroomde.D De parochie Eikevliet bediende echter ook dit gebied van den Eiksen Hamer en Sauvegarde zodat ze bleven wonen in de gemeenschap van de parochei Eikevliet. Als men voor het huis staat was er vroeger aan de rechterkant nog een aanbouw met boven een grote graanzolder. Hij is dan begonnen met vervoer van vn graan (maar ook gerst voor de brouwers). maar later ook ook kolen en bakstenen langs de spoorwegen en met boten. De schippers die voor hem het vervoer deden betaalden met de opbrengst van het vervoer de boten af. Na WO I was de geldontwaarding groot zodanig dat hij een groot verlies leed, doordat de booteigenaars betaalden met dan gedevalueerd geld. Tijdens deze oorlog zorgde hij samen met zijn broer Gustaaf dat de brouwerij de moeilijke tijden doorkwam. Zijn vader Egied was samen met de 2 eigenaars Ferdinand en Theophiel naar Engeland (Folkestone) gevlucht. Voor de WOI heeft zijn schoonzoon Jan Sleebus, arts 1912, er ook een paar jaar zijn praktijk gehad. Van een zoutziederij bestaat een foto uit 1936 in een dagblad, maar toen was hij al overleden

    Evere +1933
    Ging naar Evere wonnen bij zijn dochter wegens een hartziekte. Verkocht toen zijn huis aan de brouwerij Geniets die naast het huis woonden. De Graanzolder naast het huis werd later afgebroken. Op 3 oct 1997 heeft mietje Sleebus nog een bezoek gebracht aan die woning. Toen was het binnehuis al fel verouderd. Tussen de ingang en de keuken stond er een zeer mooie gezandstraalde deur. De voordeur in smeedwerk was toen al vervangen. Mietje bracht er vele vacanties door. Het huis wwerd toen in 1997 bewoond door Elisabeth van Boogaert de weduwe van Gabriël Geniets.

    Eikevliet lag op een grensgebied: de politieke en kerkelijke grenzen liepen er door elkaar en een en ander is dus niet volledig duidelijk.
    Tot voor de franse revolutie behoorde Eikevliet politiek gezien tot het land van Bornem, dat toen in het graafschap Vlaanderen lag. Het was de Vliet en de Rupel die de grens vormde tussen het graafschap Vlaanderen en het Hertogdom Brabant. Slechts wanneer de Rupel in de Schelde uitmondt verschuift de grens tussen beide naar de linkerkant van de Schelde. Slechts met de Franse revolutie eindigt dit en gaat het Land van Bornem op in wat later de provincie Antwerpen wordt. Eikevliet behoorde tot de gemeente Hingene die in 1976 zelf een deegemeente werd van de gemeente Bornem.
    Eikevliet maakte kerkelijk gezien echter deel uit van de parochie Puurs, waar dan ook de dopen enz gebeurden. Toen de parochiekerk in 1778 totaal vervallen was, werd ze op een paar maand tijd terug opgebouwd rond de overgebleven oude gotische toren, want de bewoners streefden ernaar een zelfstandige parochie te worden. In 1787 kreeg de parochie Eikevliet er ook de bediening van de Eiksen Hamer en Sauvegarde bij. Slechts in 1803 werd Eikevliet een afzonderlijke parochie.vliet
    De hechte parochiegemeenschap van Eikevliet bestaat dus uit het eigenlijke Eikevliet met de kerk op de linkeroever (Bornem) en de gehuchten Eiksen Hamer en Sauvegarde (Puurs) op de rechteroever.

    Eikevliet was gekend voor zijn overstromingen. Als de wind eerst uit het zuiden kwam en daarna draaide naar het NW volgden overstromingen. De kerk van Eikevlietliet dan een speciaal klokkengeluid horen om de inwoners van de parochie te waarschuwen. Niet te verwonderen dat de inwoners er op stonden een eigen parochiekerk te hebben. De deuren en zelfs ganse straten werden met schuiven afgeslotebn.

    Veel info vonden we in Polfliet, Van Eycke tot Eikevlieti 1
    “van eycke tot eyckevliet” daarin staan ook een aantal wetenswaardigheden over de families Maes en Marnef.
    Hieronder een summiere opsomming

    p 1: luchtfoto va Ekevliet ca 2008
    p 10 . Eikevliet lag aan een van de afwateringen naar de Rupel, waar de getijdenwerking minder vat ophad. Daarom kon zich daar een bloeiende nijverheid ontwikkele, getuige daarvan de oude herenhuizen. Vooral voor zot en zeepziderijen die wegens het brandgevaar niet in de steden mochten gevestigd worden: aanwezigheid van zuiver water en aanvoer van klipzout uit de Duitse mijnen en steenkool langs de waterwegen. Het zout werd er opgelost in water , van de verontreinigingen ontdaan en dan door opkoken uitgekristalliseerd tot fijn of grof zout onder voortdurend oproeren. Alhoewel dit maar een klein dorp was met maar ca 600-800 inwoners voelden ze zich toch wat meer dan de andere dorpen. Hun arrogantie werd verwoord in "Eikevliet, Grote zwier, ze hebben een toren en ge ziet hem niet"
    p16 straatnamn. Na WOI werden de namen veranderd in de namen van oorlogsslachtoffers. Constant Marnefstraat was geboren 11/6/1894 en gesstorven op 14/10/118 in Rumbekeen was bij de 2de legerafdeling 5de Linie. Zijn ouders waren JanFrans (21/1/1861-26/11/1934) x Rosalie Van de Walle (5/12/1861-*17/3/1929)
    p21: De dijkbreuk van 1 februari 1953 (zie ook de grote dijkbreuken in Nederland op dat ogenblik)
    Het was in Eikevliet de ergste overstroming sedert menenheugenis. "Vele deurschoven waarmede de bewoners tegen gewone hoge tijen gewapend staan, hielden ditmaal geen stand. De vloed stroomde vanuit de Constant Marnefstr in de Désiré van Hoomissenstraat en de spuistraat"
    P 33 Een van de prachtige gebouwen in Eikevliet was Villa "Caroline" van Dr Joos (Karel Suykensstr 54). Het huis dateert van 1921 en werd in 1964 een home voor de opvoeding van verwaarloosde kinderen.
    P34 kaart van Eikevliet ca 1900 met aanduiding va de interessantste gebouwen vb: nr 16 de zoutziederij van Jozef Marnef en Frans Maes juist in de bocht van de slijkhoek, naast de brouwerij van Jan Verstraeten. In volgorde vindt men vanaf de brug:
    - inactieve zeepziederij van Frans Mees (hulponderwijzer in Wintam, woonde aan de overkant), dan de stoommolen van Carolus van Ranst met schoorsteen
    -brouwerij van Jan Verstraeten en de zoutziederij van Jozef Marnef en schoonzoon Frans Maes met hoge schoorsteen.
    - Verder op staat dan de zoutziederij van Frederik Ceulemans ook met een hoge schoorsteen.
    p 85-86; de zoutziederij van Frans Maes. Een aanvraag hiervoor door Jozef (Egidius Josephus Marnef werd op 9 juli 1860 door de gemeenteraad besproken. Maria Theresia Mortelmans, eigenares van de brouwerij en café Roomen die ernaast lag maakte met haar kinderen bezwaar. Zijn schoonzoon Frans Maes x Joepha Marnef nam de zaak over, die ze verkocht op 15 dec 1910 aan Armand De Groot, die ze in 1923 doorverkocht aan Jozef Mertens
    p 96-98 de schippers uit de familie Marnef
    p 110 de herbergen in de Van Hoomissenstraat ca 1900 St lambrechts (De Kroon), De Ster, Sportvriend.
    P 115 De herberg "In Roomen" in de C. Marnefstr nr3 , In de Sterre ( nr 6) enz.
    p. 147. Frans Marnef was op 28/4/1929 als notabele nog aanwezig bij de inhuldiging van pastoor Ceuppens, men ziet Frans Marnef vooraan op de foto bij de notabelen.
    P 156 Villa Louise het huis van de koster (1908-1928) Eduart Verwerft (° 1887) x Ludovica Marnef (1885-1922)
    P 218. Groepsfoto van het zangkoor St Cecilia i 1898 tgv het huwelijk van de hertog Robert d'Ursel x Sabine de Franqueville, met ook Frans Maes
    P 263 Toneelkring taal en kunst, groepsfoto ca 1897-1898 in de brouwerij het paradijs, met Frans Maes ergens op de 3de rij. Plaats is de achterzijde van het herenhuis van de brouwer van Hoomissen.
    P272-285. Elk jaar tussen 1885 en 1923 speelde Frans Maes mee in de toneelstukken van de vereniging "Toneel en Kunst"
    P 315. Egied Maes en zijn broer Ferdinand waren een van de stichters van de Fanfare St-Cecilia op 1 mei 1853 naast andere notabelen zoals Leon hertog d'Ursel, want de stichtende leden betaalden elk 50 fr.

Bronvermelding(en)

  1. [S932] Danny Polfliet, Van Eycke tot Eikevliet, jaarboek, 43°jg (Puurs: Vereniging voor Heemkunde in Klein-Brabant vzw, 2008).

Josephina Ludovica Philomena (Joske) Marnef

V, #79, °. 22 december 1856, +. 26 mei 1938


Familie: Franciscus Emericus (Frans) Maes °. 7 Jan 1861, +. 6 Dec 1933

  • Biografie*: Jos Marnef

    Toen ze trouwden waren beiden zonder beroep, maar haar man nam wel de zouziederij van zijn schoonvader over.

    Le 18 septembre 1966 (1966), lors de la grande réunion des familles (de) Marneffe dans le village de Marneffe (Huy), étaient présents : Arthur Marnef, Arnold Marnef et Mme, André Marnef et Mme, Jeanne Marnef, René Marneffe et Mme, Monique Marnef, Béatrice Marnef, Klaartje Marnef, Annick Marnef et Patrick Marnef... venant de Koolhemstraat, 13, à Puurs. Je n'en sais pas plus et espère que cela te servira... Louis Marneffe, rue de Jemeppe, 69 B53, 4431 Loncin, 04/246.20.53.

Clara Maria Van Kerckhoven

V, #80, °. 1 juni 1774, +. 15 augustus 1853

Familie: Petrus Jacobus Ceulemans °. 14 Sep 1768, +. 9 Maa 1835

  • Biografie*: Clara,haar man "batelier" (1819.)

Petrus Jacobus Ceulemans

M, #81, °. 14 september 1768, +. 9 maart 1835

Familie: Clara Maria Van Kerckhoven °. 1 Jun 1774, +. 15 Aug 1853

Ludovica Lucia Ceulemans

V, #82, °. 10 augustus 1819, +. 8 april 1885

Familie: Egidius Josephus (Jozef) Marnef °. 19 Jan 1823, +. 12 Maa 1908

  • Biografie*: Ludovica:trouwacte in Hingene Nattenhaasdonk, vlg trouwacte winkelierster (1854) in Hingene en er ook geboren en getrouwd
    Ludovica Ceulemans trouwt het jaar nadat haar moeder overleden is (haar vader + 1835)
    Zij overlijdt na een langdurige ziekte.

Petrus Marnef

M, #83, °. 18 september 1790, +. 20 februari 1849

Familie 1: Maria Theresia Waumans °. 10 Sep 1785, +. 9 Sep 1821

Familie 2: Joanna Petronella Van Royen °. 19 Jul 1784, +. 24 Jan 1864

  • Biografie*: Petrus stichte "de kaai van Marnef op de kleine Amer" in Kalfort bij Puurs
    itijdens zijn 2de huw. met Joanna P. Vanroyen.(koopvrouw en landbouwster (1852))

    Kaai Marnef
    Als men vanuit de Constant Marnefstraat in Eikevliet over de brug naar Puurs gaat komt men eerst in de Eikse Amer, die de kronkelingen van de Vliet op afstand volgt, ter hoogt van de Vlietdijk buigt ze rechts af en wordt dan na een tijdje de kleine Amer, waar men een insteek vindt naar de kaai Marnef, nu de K. Verbruggenstraat waar de zoutziederij lag op nr 14.
    In zijn 2de huwelijk x Joanna Petronella Van Royenkreeg hij 2 zonen en richttte hij deze zoutziederij op.
    De oudste Egidius Marnef begon een eigen zoutziederij aan wat nu de Constant Marnefstraat is in het centrum van Eikevliet
    De tweede en jongste zoon Franciscus Marnef x Coleta Vanherstraeten volgde zijn vader op in de zoutziederij aan de kaai Marnef , halfweg tussen Eikevliet en Puurs
    Hoe het verdere ging met deze zoutziederij zie onderaan

    1813
    Huwelijkcontract 1ste huw
    praktisch onleesbare copie

    1852: De kinderen uit het eerste huw verkopen hun erfenis aan de kinderen uit het 2de huwelijk
    Daarin zit oa een vaartuig "de 4 gebroeders", dit voor een totaal van 6724,50 fr
    JP Van Royen neemt af van de erfenis 440,20fr die ze inkas had toen ze trouwde en de tocht (? genot) van alle goederen, als langstlevende

    x M T Waumans, waaruit
    Maria Sophia x Fr Rottiers Landbouwer (1852)
    Egidius , hebergier koopman (1852)
    Constantinus: landbouwer (1852)
    1852 wonnende Puurs

    xx J P Vanroyen (huw contract notaris Jacobus Moens te Puurs op 18/3/1822) waaruit.
    EgidiusJosephus en Franciscus:
    landbouwers te Puurs op de kleine hamer (1852)

    allen tekenen "goed dit geschrift (komt overeen met bgelezenen goedgekeurd) in volgorde van hun leeftij, met eerst de mannen
    uit het 1ste huw.:
    Eg Marnef
    C Marnef
    (Mari sophia ) Marnef x F Rottiers
    uit het 2de huw.:
    E J Marnef
    F Marnef

    De akte van 1854
    Regelt voornamelijk de erfenis tussen JP Van Royen en haar 2 zonen, daarbij staan zij borg voor haar onderhoud de rest van haar leven
    Deze overeenkomst gaat over een totale som van meer dan 14.000 franken
    ----------------------------------------
    Kaai Marnef
    http://www.kalfort.be/tt/kv-n14.htm :
    "Kaai Marnef
    Karel Verbruggenstraat 14
    In 1830 ontstond aan de Vliet de Kaai Marnef, verworven door Peeter Marnef (1790-1849), koopman en landbouwer. De kaai was de aanlegplaats geweest voor het verkeer tussen de Sint-Bernardusabdij van Hemiksem en haar buitenhoven in Kalfort, Merlegat en Coolhem. Hij begon er met een handel in steenkolen en bouwmaterialen. Op de kade liepen schepen binnen tot 240 ton.

    De tweede uitbater Franciscus Marnef (1825-1896, gehuwd met Coleta Vanherstraeten, 1827-1892), die naast bouwmaterialen vooral stadsmest verhandelde, liet in 1890 de zaak over aan zijn zonen Arnold (1856-1902), die de kaai voor kolen, steen en schipmest zou uitbaten, en Isidoor (1868-1944), die een nieuw gebouwde zoutziederij beheerde. Een zoutziederij of zoutkeet was een werkplaats voorzien van een kookinrichting om een geconcentreerde zoutoplossing in te dampen en het zout, bij wijze van productie- en raffinagetechniek, te laten kristalliseren. Zout werd vooral gebruikt voor het bewaren en smaak geven aan voedsel.

    Na de vroege dood van Arnold nam de weduwe Louise Feremans (1869-1952) en haar vier zonen in 1906 het aandeel over van haar schoonbroer Isidoor en bracht de zaak tot grote bloei. Zij vergrootte de zoutziederij, zodat de productie met twee derde toenam. Het grof zout werd per schip aangebracht. Ondertussen waren geleidelijk de vier zonen in het bedrijf tewerkgesteld, Arthur (1896-1980) was de leidende figuur. In 1920 werd de kil gedempt om plaats te maken voor de uitbreiding van de zoutziederij. Voor de afvoer van de rook werd een 18 meter hoge schouw gemetseld. Bij de oprichting van de nieuwe zoutziederij (die voortaan op vijf pannen werkte) namen zij een patent op de wijze van zuiveren. Het zout was zeer in trek bij de beenhouwers.

    In 1930 werd, onder impuls van Arthur, een bestaande handelszaak in bouwmaterialen in Brussel overgenomen. Zoon René (1900-1950) nam deze zaak over. De zaak op de Kleine Amer werd overgenomen door Arnold Marnef jr. (1903-1994), die de zaak van 1938 tot 1973 leidde. Hij nam ook de plicht over om de straat naar de kaai, die na de eerste oorlog de naam Karel Verbruggenstraat had gekregen, te onderhouden. Dit bleef zo tot omstreeks 1960. De bedrijfsgebouwen bevonden zich ondertussen langs weerszijden van de Karel Verbruggenstraat. Omdat de opkomst van het vervoer per vrachtwagen na 1945 het scheepsvervoer op de Vliet de doodsteek had gegeven, verkocht Arnold Marnef ook bouwmaterialen, mazout en kolen. De zoutziederij werd, door de concurrentie vanuit Nederland, gesloten in 1952. De handel in steenkool en bouwmaterialen werd voortgezet tot in 1973.

    De gebouwen van kaai en zoutziederij werden afgebroken. Het huis van Arnold Marnef werd verkocht aan de familie Pauwels-Van Reeth."

Joanna Petronella Van Royen

V, #84, °. 19 juli 1784, +. 24 januari 1864

Familie: Petrus Marnef °. 18 Sep 1790, +. 20 Feb 1849

  • Biografie*: Joanna: koopvrouw en herbergiere.

Egidius Josephus (Jozef) Marnef

M, #85, °. 19 januari 1823, +. 12 maart 1908

Familie: Ludovica Lucia Ceulemans °. 10 Aug 1819, +. 8 Apr 1885

  • Biografie*: Egidius: bij het overlijden van zijn dochter Suzanna komt de familienaam als Mornef verkeerdelijk op het doosprentje.

Maria Emerantiana Maes

V, #86, °. 12 september 1817, +. 26 juli 1872

Familie 1: Victor Franciscus Van Heymbeeck °. 12 Maa 1812, +. 30 Maa 1843

Familie 2: Guillelmus Augustinus Vergaelen °. 23 Sep 1818, +. 11 Aug 1875

  • Biografie*: Maria Emerantia
    Haar man maalder, evenals haar2de man (puurs.)

Victor Franciscus Van Heymbeeck

M, #87, °. 12 maart 1812, +. 30 maart 1843

Familie: Maria Emerantiana Maes °. 12 Sep 1817, +. 26 Jul 1872

  • Biografie*: Victor,maalder.

Theresia Sidonia (Sidonie) Van Heymbeeck

V, #88, °. 22 december 1841, +. 18 augustus 1905


Familie: Egidius Josephus (Egied) Maes °. 18 Nov 1834, +. 2 Sep 1922

Joannes Franciscus Maes

M, #89, °. 13 maart 1798, +. 26 september 1883

Familie: Maria Francisca De Wachter °. 19 Jul 1797, +. 8 Aug 1844

  • Biografie*: Joannes Franciscus, koopman, + 1883 pieusement dcd à Puers (bidprentje Joris Sleebus)

    Puurs 26-9-1883 : Koopman, overleden in zijn woning te Puurs op de Eikse Amer, om 11 uur 's morgens.

Maria Francisca De Wachter

V, #90, °. 19 juli 1797, +. 8 augustus 1844

Familie: Joannes Franciscus Maes °. 13 Maa 1798, +. 26 Sep 1883

  • Biografie*: Maria Francisca,
    °1797, 19 juli, In de tienjaarlijkse tafels vindt men haar geboortedatum, maar men moet naar de PR gaan voor haar geboort , want tot eind van het 5de jaar van de Republike (sept 1797) werden de dopen nog geregistreerd door de pastoor
    Ze trouwt in 1823, maar ze verolor haar moeder toen ze 5 jaar was in 1802 en op haar 18de in 1815 haar vader. Bij haar huwelijk brengt ze de overlijdensacten mee van haar ouders, maar verklaart onder eed dat ze niet weet wie haar grootouders waren, de getuigen kennen ze eveneens niet. Dat was indertijd een criterium voor de belgische nationaliteit uw afstamming middels de PR.
    De overlijdingsactes van haar ouders:
    - Isabella ceulemans: op 13 floréal An X, scan 95/425, acte 89, verschijnt haar vader, "batelier", 40 jaar (dus ° 1862), wonend in deze gemeente .... 129, gestorven Isabelle Ceulemans 42j
    - Joannes De Wachter, het is zijn broer Ferdinand 39j, rentier, die de aangifte doet van "Jean" 53 jaar , batelier, zoon van Egide en Anne Françoise Verheyden, acte 27, scan 268/535, dus ° 1762
    We vinden dan de geboorte van Joannes De wachter in Puurs op 11 aug 1862 baptisata est conditionata, daarbij wordt vermeld dat zijn vader uit Puurs is, maar zijn moeder uit Lippelo.
    Opm: Het is onduidelijk waarom ze haar grootouders niet kende, zeker omdat er nog wel ooms enz in leven waren .