Apotheker - PEETER VAN COUDENBERGHE  (1517 - ca 1600)

Plantentuin Antwerpen (Leopoldstr). (copyright Kava)

 

- Hij  publiceerde het Dispensatorium van Valerius Cordus dat hij voorzag van meer dan 400 verbeteringen. - Dit receptenboek was jarenlang een standaardwerk voor de apothekers in gans Europa.

- In 1548 richtte hij een privé-plantentuin in met  meer dan 600 exotische planten.

 

Wel en Wee van Peeter van Coudenberghe

(1517- ca 1600)

tijdens de woelige jaren van de Reformatie

 

Peeter van Coudenberghe werd geboren te Brussel op 16 mei 1517. In 1542 werd hij poorter van Antwerpen en bezat een apotheek eerst in de Zilversmidstraat en later aan de St- Jacobsmarkt, dicht bij de Kipdorppoort.

Hij was bevriend met Plantin en publiceerde bij de Offïcina Plantiniana het Dispensatorium van Valerius Cordus dat hij voorzag van meer dan 400 verbeteringen. Dit receptenboek was jarenlang een standaardwerk voor de apothekers in gans Europa. In 1548 richtte hij als eerste in de Lage Landen een privé-plantentuin in waar hij meer dan 600 exotische planten teelde.Vele botanici uit binnen- en buitenland roemden hem voor dit werk en correspondeerden hierover met hem.

Bij de belegering van Antwerpen door de Spanjaarden onder aanvoering van Alexander Farnese in 1585 werd zijn levenswerk echter vernietigd. Hij overleed op het einde van de 16e eeuw als een gebroken man.

 

Wel en Wee van een Standbeeld

 

Om deze uitzonderlijke Antwerpse apotheker te eren gaf in 1861 de Société de Farmacie d'Anvers aan beeldhouwer Pieter Jozef de Cuyper de opdracht een standbeeld te maken voor Peeter van Coudenberghe, dat werd opgericht op het glacis van de Spaanse vesten. Bij de aanleg van het Stadspark werd het beeld verplaatst naar de Plantentuin waar het stond "in het midden van een bloemperk op een grasplein, enkele meters achter de tuinierswoning."

Bij de artilleriebeschieting van Antwerpen in 1914 werd het beeld ernstig beschadigd en verdwenen de brokstukken in de kelders van het stadsmagazijn Godîied. Dank zij de samenwerking tussen de Koninklijke Apotekersvereniging van Antwerpen en de Stichting Cornelis Floris1 en met financiële steun van A.C.NAMUR, ASMA, Bank J Van Breda&Co, Noordstaarfonds en Voorzorgkas voor Apothekers kon het beeld met privé-gelden gerestaureerd worden.

Het beeld zelf is meer dan levensgroot en vervaardigd uit Franse kalksteen. Het restauratiedossier werd samengesteld door de Lode De Clercq en de wedersamenstelling werd uitgevoerd in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen onder de leiding van Sander Peters en Frans Heirbaut. Een nieuwe arduinen sokkel werd aangemaakt door de firma R Verhees. De twee tekstplaten in witte Carraramarmer werden handmatig gekapt door Kristoffel Boudens. Het beeld kwam terug op zijn oorspronkelijke plaats in de Plantentuin te staan en werd plechtig ingehuldigd op 24 oktober 1996.

______________

1. Cornelis Devrient ook Cornelis Floris genaamd, beeldhouwer en architect van het Stadhuis en het Hanzehuis van Antwerpen en van de Kathedraal van Doornik, standbeeld op de Kleine Zavel te Brussel